Je bekijkt nu 7 tips voor Mindful eten

7 tips voor Mindful eten

Als je iemand bent die de neiging heeft om onderweg te eten, gedachteloos voedsel in je mond steekt zonder echt op te letten wat je doet, dan is dit artikel iets voor jou. Mindful eten is een oefening die je kan helpen om je meer bewust te worden van je eetgewoonten en om meer intuïtieve maaltijden te leren maken. Het klinkt misschien als een hoop gedoe, maar dat hoeft het niet te zijn. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken. Hier zijn 7 tips voor mindful eten die je zullen helpen om meer vullende en prettige maaltijden te maken.

  1. Luister naar je lichaam en let op je hongersignalen. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar velen van ons eten op basis van het tijdstip van de dag of omdat we ons vervelen, in plaats van wanneer we echt honger hebben. Door je af te stemmen op de hongersignalen van je lichaam, kun je alleen eten als dat nodig is. Stel jezelf de vraag: “waarom wil ik eigenlijk eten?” 

  1. Eet langzaam en zonder afleiding. Dit zal je helpen om aandacht te besteden aan je eten en echt van de smaak en textuur ervan te genieten. Het zal je ook helpen op te merken wanneer je verzadigd bent.

  1. Berg je telefoon en andere afleidingen op. Dit zal je helpen om je op je eten te concentreren en te voorkomen dat je gedachteloos te veel eet.

  2. Schep kleinere porties op. Dit zal je helpen om minder te eten, zelfs als je nog steeds honger hebt. Je kan altijd nog een keer opscheppen.

  3. Eet met je minder dominante hand. De meesten van ons zijn rechtshandig. Dit betekent dat onze dominante hand onze rechterhand is. Maar wist je dat eten met je minder dominante hand goed kan zijn voor je gezondheid? Eten met je minder dominante hand dwingt je hersenen om wat harder te werken. Dit kan helpen de cognitieve functie te verbeteren en de geest scherp te houden. Het kan ook helpen om je behendigheid en coördinatie te verbeteren. Dus daag jezelf de volgende keer dat je aan tafel gaat zitten uit om met je minder dominante hand te eten. In het begin is het misschien een beetje onwennig, maar het is een geweldige manier om je hersenen te trainen.

  4. Stel een timer in om mindful te eten. Bewust eten heeft veel voordelen, waaronder een verbeterde spijsvertering, meer genot van eten en een beter begrip van onze hongersignalen. Maar soms kan het moeilijk zijn om te vertragen en van onze maaltijden te genieten. Daarom kan het handig zijn om een minimale tijdslimiet voor eten in te stellen. Probeer een timer in te stellen voor 20 minuten en kijk hoe het gaat. Zodra de timer afgaat, kun je bij jezelf inchecken om te zien of je echt honger hebt of dat je gewoon uit gewoonte eet. Als je nog steeds honger hebt, kun je altijd meer eten. Maar als je dat niet bent, dan mag je tevreden zijn met wat je hebt gegeten.

  5. Mindful eten gaat over genieten van je eten en genieten van de beleving van eten. Het gaat erom aanwezig te zijn in het moment en aandacht te schenken aan je eten, je lichaam en je omgeving. Als u zich bewust bent van uw eetervaring, zult u eerder de smaak, textuur en geur van uw eten waarderen. Je merkt ook sneller wanneer je vol zit en stopt met eten.

Bewust eten kan je helpen bewuster te worden van je voedingskeuzes en gezondere keuzes te maken. Het kan je ook helpen om meer van je eten te genieten en de ervaring van eten te waarderen. Als je je gezondheid en welzijn wilt verbeteren, dan is mindful eten een geweldige plek om te beginnen. Probeer het eens en kijk hoe het gaat!